0728 001 177 contact@vitaplus.ro

Pepenele rosu (comuna lubenita), racoros si revigorant, nu are cum sa ne lipseasca de pe masa in zilele fierbinti. Mama natura ni-l pune la dispozitie la momentul potrivit, tocmai cand din cauza caldurii, organismul are mai multa nevoie de nutrienti pentru a-si recupera fortele si energia.

Consumat cu regularitate, contribuie la rehidratare si este considerat un excelent diuretic si aliat al sistemului muscular. Conform ultimelor studii, indeplineste un rol important in controlarea maladiilor cardiovasculare (reduce nivelul colesterolului ”rau”) si a greutatii corpului (favorizeaza diminuarea acumularilor de tesut gras).

Concret, iata cum arata lista celor 7 motive sanatoase pentru care este indicat sa mancam pepene rosu:

  1. Protejeaza sistemul cardiovascular

Totul se datoreaza citrulinei, un aminoacid prezent in pulpa, care contribuie la reducerea colesterolului, la normalizarea tensiunii si, implicit, la prevenirea maladiilor cardiace. Potrivit unui studiu publicat in revista ”American Journal of Hypertension”, cercetatorii au demonstrat ca pepenele rosu, sub forma de extract, scade hipertensiunea la pacientii obezi.

  1. Are proprietati antiinflamatoare

Fiind bogat in flavonoizi (substante antioxidante), pepenele rosu este si un optim antiinflamator. Unele dintre aceste substante au capacitatea sa atenueze inflamatiile active din corp si sa neutralizeze radicalii liberi. Inainte de a cumpara un pepene rosu, este de preferat sa ne asiguram ca este bine copt (cu cat este mai matur, cu atat este mai plin de nutrienti benefici).

  1. Stimuleaza sistemul imunitar

Pepenele rosu este si un important ”furnizor” de vitamina C, utila pentru intarirea mecanismelor de protectie (sistemul imunitar), combaterea imbatranirii celulare si pentru reducerea stresului oxidativ. Totodata, rolul vitaminei C continua si in procesele de vindecare a tesuturilor (in cazul leziunilor pielii), fiind esentiala in sinteza colagenului si in formarea tesutului conjunctiv.

  1. Sustine sanatatea oaselor

Licopenul este un alt compus care confirma beneficiile consumului de pepene rosu. In calitate de antioxidant, licopenul reduce actiunea agentilor responsabili de rarefierea si subtierea oaselor (maladie cunoscuta ca osteoporoza), contribuind la protejarea aparatului osos. Pe de alta parte, concentratia de potasiu favorizeaza fixarea calciului in oase, pe care le intareste.

  1. Reduce tesuturile adipoase

Fiind foarte bogat in apa (la fel ca restul cucurbitaceelor, contine peste 90 % apa), dar sarac in grasimi (abia 16 calorii / 100 grame de miez), pepenele rosu sporeste senzatia de satietate si reactiveaza metabolismul. De asemeni, datorita citrulinei continute, este in masura sa limiteze depozitele de grasime din celulele adipoase, ajutandu-ne sa scadem in greutate.

  1. Previne unele maladii oculare

Tot pepenele rosu este si un important ”furnizor” de beta-caroten (pigment de culoare rosie-portocalie, precursor al vitaminei A). In combinatie cu luteina (un alt carotenoid recunoscut pentru actiunea protectiva la nivelul ochiului) si vitamina C, stimuleaza sinteza pigmentilor de la nivelul retinei, protejand ochiul de unele maladii degenerative precum degenerescenta maculara.

  1. Amelioreaza durerile musculare

Diverse studii demonstreaza in ce masura pulpa de pepene rosu reuseste sa ajute la diminuarea durerilor musculare datorate efortului fizic intens. Totodata, ca sursa de potasiu (nutrient responsabil de buna functionare a sistemului muscular), controleaza contractiile si previne durerile care in mod normal apar in urma antrenamentelor.

Cu toata acesta lista de proprietati, este de la sine inteles ca avem toate motivele din lume sa profitam din plin de fiecare felie de pepene rosu. Si pentru ca nu o avem la dispozitie in orice anotimp, acum este momentul potrivit sa o introducem in meniul de zi cu zi.

 

Surse:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/266886.php

http://www.livescience.com/46019-watermelon-nutrition.html

8 Amazing Health Benefits of Watermelon