Social media
1

Probioticele sunt foarte populare gratie listei impresionante de proprietati benefice, dar aprecierile sunt binemeritate. S-a dovedit ca aceste bacterii prietenoase sustin sanatatea tractului intestinal, previn inflamatiile, stimuleaza sistemul imunitar si amelioreaza tulburari precum alergiile si diareea, desi sunt necesare studii suplimentare pentru a sorta tipurile de probiotice, efectele si dozele necesare. In mod obisnuit, cand vine vorba despre probiotice, oamenii se gandesc la iaurt si suplimente. Multe persoane nu stiu ca mai exista si alte surse de bacterii pentru sanatatea colonului. Printre aceste surse se numara o varietate de alimente fermentate. In continuare, vom descrie beneficiile a 13 alimente care contin probiotice. Unele te vor surprinde!

 

  1. Mazarea:

Boabele de mazare reprezinta una dintre cele mai recente descoperiri in ce priveste alimentele care actioneaza ca probiotice. In decembrie 2013, cercetatorii japonezi au publicat un studiu preliminar in Jurnalul de Microbiologie Aplicata, dezvaluind faptul ca mazarea contine Leuconostoc mesenteroides, o specie de bacterii probiotice cu efect de stimulare a anticorpilor IgA in cazul mamiferelor. Ce inseamna asta? Bacteriile benefice din mazare pot creste nivelul anticorpilor IgA in cadrul sistemului imunitar. Conform studiului, acesti anticorpi se intalnesc frecvent in lacrimi, saliva, secretii si in tractul intestinal si contribuie la intensificarea functiei barierei mucoase. In traducere: mazarea poate contribui la combaterea infectiilor si racelii datorita probioticelor din continutul sau. Sfat: Caldura poate afecta negativ probioticele, asa ca adauga mazare cruda in salata sau foloseste-o ca gustare proaspata.

 

  1. Ciocolata neagra:

Iubitorii de ciocolata sa ia aminte: Varietatile de cicolata neagra ar putea fi cei mai buni prieteni cu efect probiotic. Apeland la temperaturi de procesare reduse pentru a le mentine intacte, producatorii pot adauga probiotice in ciocolata neagra, depasind de pana la 4 ori cantitatea intalnita in alte forme de lactate. Un studiu din anul 2010, publicat in Jurnalul International de Microbiologie Alimentara, a aratat ca probioticele din ciocolata neagra au supravietuit traversarii stomacului si intestinului subtire mai bine decat bacteriile benefice adaugate in laptele lichid (80-91% prin comparatie cu 20-31%). Cine nu are nevoie de inca un motiv ca sa adore ciocolata?

 

  1. Natto:

Nu stii cum sa-ti incepi ziua cu o sursa naturala de probiotice? Ia in considerare natto, un aliment traditional japonez servit la micul dejun, deseori insotit de o portie de orez. Obtinut din boabe de soia fermentate cu probioticul Bacillus subtilis, superalimentul natto este o sursa excelenta de bacterii prietenoase. De asemenea, este bogat in proteine si vitamina K, necesara pentru oase puternice, afirma Lori Shemek, profesor doctor si nutritionist acreditat. Un studiu preliminar din anul 2009, publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara a afisat rezultate promitatoare, conform carora enzima nattokinase (produsa in timpul procesului de fermentatie) poate reduce riscul de aparitie a maladiei Alzheimer. Totusi, profesorul Shemek iti recomanda sa-ti pregatesti papilele gustative deoarece natto are o aroma puternica si un gust pe masura, ca sa nu mai mentionam si mirosul iute.

 

  1. Kefir:

Multumita concentratiei mari de bacterii lactobacillus si bifidus, kefirul poate contribui la atenuarea tulburarilor digestive prin reducerea dezvoltarii bacteriilor neprietenoase si stimularea digestiei. Rezultatul? Un colon mai sanatos. De asemenea, kefirul sustine functionarea sistemului imunitar si constituie o sursa buna de proteine, precum si o sursa de calciu si potasiu. Desi este consumat mai ales ca lapte fermentat, poti gasi si preparate care contin kefir, cum ar fi inghetata, branzeturile si unele bauturi vegane.

 

  1. Miso:

Desi, de obicei, se obtine din boabe de soia, orezul fermentat, fasolea, orezul brun, orzul si multe alte cereale si leguminoase pot fi folosite pentru obtinerea preparatului miso. Folosit mai ales in supe si produse marinate, miso contine bacterii probiotice precum lactobacillus si bifidus. Adauga o lingura de miso in apa fierbinte pentru a prepara rapid o supa delicioasa. Alte sfaturi utile: Alege miso chinezesc in locul celui japonez, fiind mai probabil sa contina probiotice. Daca iti monitorizezi consumul de sodiu, opteaza pentru o varietate de miso cu continut redus de sare.

 

  1. Kombucha:

Gratie recentei popularitati a ceaiului kombucha, multe persoane privesc acest ceai ca pe o bautura delicioasa, dar reprezinta si o sursa de probiotice. Popularitatea Kombucha a tot crescut in ultimii ani, dar chinezii se bucura de aroma acestui tonic natural de mii de ani. Desi cercetarile privind potentialele proprietati benefice ale ceaiului kombucha se afla inca in derulare, cele mai multe produse de acest fel sunt bogate in bacterii benefice, care favorizeaza digestia si sanatatea colonului.

 

  1. Iaurt:

De multa vreme, iaurtul a fost alegerea comoda pentru cei interesati de beneficiile probioticelor. Totusi, iaurtul nu inlocuieste complet alte surse de bacterii prietenoase. Desi iartul reprezinta un bun inceput, de obicei, acest aliment contine doar unul sau doua dintre speciile de bacterii benefice, de care organismul are nevoie pentru mentinerea unei flore intestinale sanatoase. Totusi, in urma unui studiu restrans, realizat in cadrul Universitatii din California (UCLA) si publicat in 2013, s-a descoperit ca femeile sanatoase care au consumat iaurt imbogatit cu probiotice, de doua ori pe zi, timp de doar patru saptamani, au constatat o imbunatatire a functionarii sistemului nervos.

 

  1. Varza murata:

Bogata in vitamine, varza acrita este obtinuta din varza supusa procesului de fermentatie. Acest preparat astringent contine cel putin 4 specii diferite de bacterii prietenoase, motiv pentru care reprezinta o sursa de incredere cand vine vorba despre probiotice. Desi sunt necesare cercetari suplimentare, in urma unui studiu publicat in anul 2012, in Jurnalul de Medicina din Rwanda, s-a aratat ca aceste bacterii pot contribui la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor inimii si a incidentei unor forme de cancer. Pentru a te asigura ca iti iei doza completa de probiotice, asigura-te ca alegi varza murata nepasteurizata deoarece expunerea la temperaturi inalte poate ucide bacteriile.

 

  1. Muraturi:

Esti in cautare de probiotice? Alege alimentele verzi! Nu numai ca pot fi o gustare delicioasa, dar muraturile constituie o sursa de probiotice atunci cand se pun la fermentat (mai degraba decat conservate in otet). Ca orice leguma fermentata in mod natural, muraturile pot contribui la imbunatatirea sanatatii tractului intestinal. Prietenoasa bacterie lactobacillus, folosita in procesul de fermentatie, actioneaza ca probiotic, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii tractului gastrointestinal si, de asemenea, produce vitaminele din grupa B. O atentionare? Sarea este un ingredient important al procesului de fermentatie, deci, daca urmezi o dieta bazata pe un consum redus de sare, ar fi bine sa eviti sau sa reduci consumul de muraturi.

 

  1. Branza:

Branzeturile moi precum parmezanul si sortimentele de branza Gouda si Swiss pot contine bacterii benefice, capabile sa traverseze tractul grastrointestinal fara a fi distruse. Branza imbogatita cu probiotice poate fi o alegere deosebit de inteleapta pentru persoanele varstnice, dupa cum arata un studiu realizat in anul 2010, de catre oamenii de stiinta finlandezi, care au aratat ca, prin consumul zilnic al unei felii de branza Gouda, timp de patru saptamani, se poate obtine un sistem imunitar mai puternic. Un alt studiu a aratat ca branza Cheddar, ce continea specii de bacterii precum Lactobacillus casei si Lactobacillus acidophilus, a contribuit la inhibarea angiotensin convertazei (ACE), favorizand mentinerea unei presiuni arteriale normale.

 

  1. Tempeh:

Vegetarienii interesati de o sursa bogata in proteine vor aprecia tempeh, un preparat obtinut din boabe de soia fermentate, care contin probiotice. Lori Shemek afirma ca tempeh are continut redus de sare, fiind un bun substitut al carnii, si este bogata in fibre si proteine. Procesul de fermentatie prin care este obtinut tempeh poate ajuta organismul sa asimileze mai bine mineralele precum fierul si calciul. De asemenea, tempeh este usor de digerat intrucat enzimele produse in timpul procesului de fermentatie contribuie la absorbtia multora dintre nutrientii de baza.

 

  1. Kimchi:

O ruda a varzei murate, kimchi este bogata in nutrienti, continand componente care ofera organismului o varietate de avantaje, cum ar fi cresterea imunitatii. De obicei, acest mod asiatic de preparare a verzei presupune utilizarea unor condimente cum ar fi ghimbirul si usturoiul, precum si adaugarea altor legume precum ridichiile si scalioanele, toate acestea aducand un plus de beneficii pentru sanatatea organismului. Totusi, acest preparat picant este cunoscut mai ales datorita proprietatilor probiotice. Conform unui articol academic din 2011, disponibil in publicatia Microbial Cell Factories, concentratia mare de acid lactic din acest preparat este atat de eficienta, incat coreenii care calatoresc fara a consuma kimchi semnaleaza frecvent tulburari intestinale.

 

  1. Prune umeboshi:

Samuraii obisnuiau sa foloseasca prunele umeboshi murate pentru a se mentine sanatosi in timpul luptelor. Aceasta gustare sarata si acra este recunoscuta pentru proprietatile alcaline, fiind deseori servita impreuna cu preparate din orez. Prunele umeboshi sunt considerate utile pentru digestie si detoxifiere, precum si pentru combaterea oboselii, a gretii si a altor simptone neplacute. Aceste prune sunt, de obicei, fermentate timp de 6 luni (de aici si efectul puternic alcalin). Pentru rezultate optime, Lidia Kuleshnyk,expert macrobiotic, recomanda consumul a 2-3 astfel de prune pe saptamana.

Social media
1