Nu mai stii ce surse de proteine sa mai incerci? Pieptul de pui nu este singurul aliment recomandat pentru continutul de proteine. “Persoanele care prefera o dieta vegetariana consuma mai mult decat suficiente proteine, iar omnivorii pot beneficia de asemenea daca vor consuma mai multe alimente vegetale, din moment ce sunt bogate in fibre si nutrienti” afirma Michelle Hauser, nutritionist si cercetator in domeniul prevenirii afectiunilor cardiovasculare la Facultatea de Medicina de la Universitatea Stanford. Cu totii consumam oua, dar unele dintre alimentele pe care le vom mentiona in continuare sunt o sursa de proteine surprinzatoare.

 

  1. Soia

O ceasca de boabe de soia contine 22 grame de proteine, un sfert din doza zilnica de calciu, fier, potasiu si magneziu. De asemenea, contine jumatate din necesarul zilnic de vitamina C si acid folic.

 

  1. Linte

Pe langa cele 18 grame de proteine la o singura ceasca (gatita), aceasta legume ofera 16 grame de fibre (aproape doua treimi din necesarul  zilnic), mai mult de o treime din doza zilnica de fier si 90% din necesarul zilnic de acid folic. Totodata, lintea este bogata in vitamine din complexul B, care ajuta organismul sa converteasca alimentele in energie.

 

  1. Paste din grau integral

Renunta la pastele din faina alba si inlocuieste-le cu cele din grau integral. Desi ambele contin in jur de 8 grame de proteine, pastele din grau integral contin mai multe fibre si sunt o buna sursa de vitamine B.

 

  1. Boabe de grau

Stii deja ca cerealele precum quinoa sunt bogate in proteine, dar te-ai gandit sa incerci si boabele de grau? Cerealele integrale sunt perfecte pentru micul dejun, pranz sau cina si contin 6 grame de proteine la un sfert de ceasca (uscate). Cereale similare, precum kamutul si boabele de hrisca, ofera cam aceeasi cantitate de proteine.

 

  1. Unt de arahide

Untul de arahide  si alte unturi din nuci, cum ar fi migdalele sau acaju, au aceleasi niveluri proteice. Doua linguri de unt de arahide contine 8 grame de proteine.

 

  1. Mazare

Boabele de mazare contin 8 grame de proteine si 7 grame de fibre la o ceasca de mazare cruda. De asemenea, mazarea cruda acopera necesarul zilnic de vitamina C si aproape jumatate din doza zilnica de vitamina K.

 

  1. Broccoli

Iata un motiv bun pentru a consuma broccoli: contine 3 grame de proteine la o singura ceasca (in forma cruda), intregul necesar zilnic din vitaminele C si K, precum si 8% din doza zilnica de potasiu.

 

  1. Varza Kale

Desi modul de preparare influenteaza cantitatea de nutrienti ce vor fi asimilati de catre organism, totusi, nu altereaza cantitatea de proteine pe care corpul tau o va primi. La fel ca multe legume verzi, varza kale contine intre 2 si 4 grame de proteine la doua cesti de varza cruda. Bonus: mai contine vitaminele A, B, C si K.

 

  1. Branza de vaca

O portie de branza de vaca ofera impresionanta cantitate de 14 grame de proteine.

 

  1. Iaurt grecesc fara grasimi

Iaurtul grecesc simplu ofera 8 grame de proteine la o singura ceasca, dar ai grija la variantele cu arome care pot contine calorii suplimentare din cauza adaosului de zahar. De asemenea, iaurtul cu arome contine o cantitate mai mica de proteine, asa ca cea mai sanatoasa solutie este aceea de a cumpara iaurt simplu pe care sa-l combini cu fructe proaspete. Poti adauga putina miere daca vrei sa fie mai dulce. Astfel, vei consuma probabil mai putin zahar decat cantitatea continuta in iaurturile cu arome.