Frigerea legumelor in cuptor confera un aspect exterior caramelizat si o aroma deosebita, pastrand interiorul umed si fraged. Iti vom spune cum sa alegi legumele potrivite si cat timp se tin acestea la cuptor.

Cum sa alegi legumele potrivite:

Cand vrei sa prepari legumele la cuptor, e important sa stii ce tip de legume sa alegi.

Cele mai potrivite legume sunt ceapa, cartofii, morcovii, dovleacul, sfecla si alte legume cu miez tare. Ar mai fi potrivite si cateva legume mai fragede, cum ar fi sparanghelul si ciupercile.

Cele mai nepotrivite legume ar fi fasolea verde, broccoli si alte legume verzi deoarece tind sa capete o culoare mai putin placuta, iar fasolea verde prinde un aspect zbarcit inainte de a se fragezi.

Avantajul frigerii legumelor este acela ca poti realiza o combinatie de legume colorate, ideala atat pentru o garnitura, cat si pentru un meniu vegetarian.

Sfaturi pentru frigerea legumelor:

Temperatura: Preincalzeste cuptorul la 200*Celsius. Legumele trebuie fripte la temperatura inalta pentru a se carameliza la exterior. Daca temperatura din cuptor este prea joasa, legumele se vor usca inainte a obtine aspectul rumenit.

Tigaia: O tigaie mare este foarte buna pentru frigerea legumelor, dar poti folosi si o tava de copt. Tapeteaza tigaia cu folie de copt ca sa reduci timpul necesar ulterior pentru curatare. Mai intai, se pun in tigaie legumele care necesita mai mult timp pentru coacere. Nu pune prea multe legume, altfel se vor inabusi in loc sa se friga. Daca vrei, poti adauga 1-2 catei de usturoi cu varfurile crestate, cateva crengute de cimbru, rozmarin, oregano sau salvie.

Uleiul: Ungerea legumelor cu amestecuri de uleiuri aromatizate previne uscarea si contribuie la mentinerea aromei legumelor fripte. Intr-un vas mic se combina ulei de masline cu suc de lamaie, sare si piper negru macinat. Se toarna uleiul aromatizat peste legumele din tigaie si se scutura usor pentru uniformizarea amestecului. De asemenea, poti folosi o pensula speciala pentru ungerea cu ulei.

Tehnica: Foloseste ghidul nostru in loc sa ghicesti timpul necesar pentru frigerea legumelor. Frige legumele neacoperite, timp de aproximativ 30 de minute. Scoate tigaia o data pentru a verifica si agita continutul. Adauga treptat legumele cu timp de coacere mai scurt. Amesteca-le si pune din nou tigaia la cuptor. Continua coacerea timp de inca 10-15 minute sau pana cand legumele arata fragezite si rumenite pe margini. Temporizarile de mai jos sunt aproximative si depind de tipul legumelor alese.

Legume Preparare Timp de coacere la aproximativ 230*Celsius. Frige legumele pana cand devin fragede si usor crocante.
Morcovi Se inlatura coaja si se taie morcovii de dimensiuni mari sau poti folosi morcovi baby (mici) intregi. 40-45 minute (Feliile mai subtiri se pot coace mai repede).
Pastarnac Se decojeste si se taie pastarnacul sub forma de rondele sau il poti felia pe lungime. 40-45 minute (Feliile mai subtiri se pot coace mai repede).
Cartofi noi sau cartofi obisnuiti Cartofii noi de mici dimensiuni , taiati in patru bucati, sunt perfecti. Cartofii mai mari se taie cuburi. Decojirea nu este obligatorie, dar trebuie spalati bine inainte de a fi folositi. 40-45 minute
Cartofi dulci Se decojesc, apoi se taie cuburi. 40-45 minute
Ceapa Se inlatura foile exterioare, apoi se feliaza fin. 30-45 minute
Chimen dulce Se indeparteaza tulpinile si se taie o felie subtire de la baza bulbului, apoi se feliaza in bucati subtiri. 30-40 minute
Varza de Bruxelles Se inlatura frunzele exterioare ofilite si se spala varza. Mugurii mari se taie in jumatati. 30-40 minute
Sfecla obisnuita sau sfecla baby Se decojeste sfecla si se indeparteaza tulpinile. Poti taia sfecla baby in jumatati sau sferturi. Sfecla obisnuita se taie in cuburi de cate 2.5 cm. 30-40 minute (Poti acoperi sfecla daca incepe sa se arda)
Rosii prunisoare Se spala rosiile si se injumatatesc pe lungime. 20-30 minute
Dovlecei sau dovleci placintari Dovleceii mici pot fi copti intregi. Dovlecii mai mari se taie cuburi sau se feliaza. 10-15 minute
Vinete mici Le poti decoji daca vrei. Se taie in sferturi sau in felii de 2.5-5 cm grosime. 10-15 minute
Ardei dulce, mari sau mici Ardeii de dimensiune obisnuita se spala, se indeparteaza semintele si apoi se taie in felii de 2.5-5 cm. Ardeii mici se pot coace intregi, daca vrei. Poti scoate semintele si cotorul dupa coacere. 10-15 minute
Sparanghel Se spala si se indeparteaza zonele lemnoase. Se pot pastra batoanele intregi sau le poti taia in bucati de 2.5 cm. 10-15 minute
Praz baby Se taie pe jumatate, apoi in bucati. Se clateste bine, apoi se usuca cu servetele de hartie. 10-15 minute
Conopida Se spala, apoi se inlatura frunzele si cotorul. Se taie sub forma de buchetele. 10-15 minute