0728001177 contact@vitaplus.ro

Enzimele au fost numite “scanteia vietii”, deoarece viata, asa cum o stim, nu ar exista fara actiunea enzimelor, nici chiar in prezenta unor cantitati suficiente de vitamine, minerale, oligoelemente sau alti nutrienti.

Beneficiile enzimelor:

Cel mai important rol al enzimelor, este cel de catalizator (accelereaza miile de reactii biochimice din organism si in acelasi timp controleaza procesele vitale), fara acest rol de catalizator, aceste reactii si procese ar avea loc prea incet incat sa sustina viata. Important de retinut este si faptul ca enzimele nu se consuma in reactiile pe care le potenteaza.
Enzimele sunt esentiale si in digestia alimentelor, in regenerarea tesuturilor, organelor si celulelor, dar si in stimularea creierului si conservarea energiei celulare.  Enzimele ajuta pe de o parte ficatul, rinichii, plamanii, colonul si pielea sa elimine toxinele si deseurile din organism, iar pe de cealalta parte asigura absorbtia nutrientilor in organism in vederea construirii de noi tesuturi si celule.

Enzimele intervin in aproape toate functiile organsimului si sunt impartite in doua categorii principale: digestive si metabolice.
1. Enzimele digestive descompun alimentele, facand posibila asimilarea nutrientilor in sange  si sunt secretate pe toata lungimea tractului intestinal.
Sunt trei tipuri principale de enzime digestive:
– Amilaza descompune carbohidratii, se gaseste in saliva si in sucurile stomacului si pancreasului si isi incepe actiunea imediat ce incepem sa mestecam (motivul pentru care suntem sfatuiti sa mestecam bine alimentele). Diferite tipuri de amilaza descompun diferite tipuri de zahar, de exemplu lactaza descompune lactoza din lapte, sucraza descompune sucroza din trestie si sfecla.
– Proteaza este folosita la digerarea proteinelor si se gaseste in sucurile din intestine, stomac si pancreas.
– Lipaza descompune grasimile si se gaseste in sucurile din stomac si pancreas.
2. Enzimele metabolice  sunt catalizatorii reactiilor chimice din celule, cum ar fi producerea energiei si detoxifierea. Enzimele metabolice sunt responsabile pentru activitatile tuturor organelor si tesuturilor din corp. Practic ele sunt constructorii organismului, si folosesc materia prima oferita de macroelemente (proteine, carbohidrati si grasimi).
Printre enzimele metabolice (enzime sistemice) foarte importante enumeram superoxid dismutaza (SOD) si catalaza. Amandoua sunt antioxidanti de sistem esentiali in apararea celulara impotriva oxidarii si deseurilor metabolice. Organismul nostru foloseste cea mai mare parte din potentialul de producere a enzimelor ca sa fabrice 20 de tipuri de enzime. Acestea controleaza descompunerea si utilizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor pentru  a crea alte sute de enzime metabolice necesare functionarii tesuturilor si organelor.

Enzimele digestive in alimentatie
Chiar daca organismul fabrica si o provizie de enzime, trebuie in acelasi timp sa obtina enzime si din alimente. De fapt, capacitatea organismului de a produce enzime este serios afectata de o dieta bogata in alimente procesate si preparate. Important de retinut este faptul ca, din nefericire, enzimele sunt foarte sensibile la caldura, ele fiind distruse la o temperatura de 47 grade C. De aici rezulta ca trebuie sa consumam cat mai multe alimente crude. Consumand multe alimente crude (alimentele crude ar trebui sa fie prezente la fiecare masa care contine si alimente preparate termic sau procesate) sau cand nu este posibil sa luam suplimente de enzime, evitam ca organismul sa fie saracit de enzimele necesare si reducem astfel stresul asupra organismului.  In afara de situatia de mai sus, cand dieta este bogata in alimente preparate si procesate, enzimele ar mai trebui luate de persoane care sufera de malabsorbtie, infectii fungice (candidoza), pentru cei cu varsta mai mare de 60 de ani si pentru cei cu un sistem digestiv dezechilibrat. Suplimentele cu enzime ar trebui sa includa: amilaza, lipaza, proteaza si pancreatina. Acestea asigura digestia si absorbtia de nutrienti (aminoacizi, acizi grasi si carbohidrati). Bromelaina (din tulpina de ananas) si papaina (din fructul papaya) sunt de asemenea bine-venite, ele sunt enzime proteolitice (ca si pepsina, tripsina, renina, pancreatina) care descompun proteinele. S-a dovedit ca enzimele proteolitice sunt benefice si ca agenti antiinflamatori. Pancreatina este obiect de cercetare in cancer, deoarece persoanele care sufera de cancer au in general carenta de pancreatina. Mai este folosita si in ranilor sportivilor, in infectiile virale, insuficienta pancreatica, alergii alimentare, fibroza chistica, boli autoimmune si alte boli cronice. Supliment enzime digestive.

Exista o serie de probleme speciale care pot fi rezolvate cu un adaos de enzime specifice, de exemplu, persoanele cu intoleranta la lactoza, trebuie sa aiba in vedere un supliment cu lactaza.

Enzimele se gasesc in multe alimente vegetale si animale (dar trebuie avuta in vedere rezistenta joasa la caldura a enzimelor, de pana la 47 de grade C in general).  Surse bogate de enzime sunt avocado, papaya, ananasul, bananele, mango, insa cele mai bogate surse sunt cele din germeni. Alimentele grase au nevoie de lipaza pentru descompunerea grasimilor, dar lipaza produsa de organism prin pancreas este mai putin eficienta decat lipaza din alimente sau suplimente; asta deoarece lipaza proprie organismului lucreaza in mediu alcalin din intestine, in timp ce lipaza din alimente lucreaza si in mediul acid din stomac.

Superoxid dismutaza (puternica enzima antioxidanta) se gaseste in orz, broccoli, varza de Bruxelles, varza, grau, lucerna si in alte zarzavaturi inchise la culoare. Enzimele antioxidante superoxid dismutaza (SOD) si catalaza se gasesc si sub forma de suplimente alimentare.

Pe cat de puternice sunt enzimele, ele nu pot actiona singure. Pentru a fi pe deplin active au nevoie de substante numite coenzime, cele mai importante coenzime sunt: complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E si zincul.

Enzimele disponibile sub forma de suplimente sunt extrase din surse naturale, bogate in enzime, deoarece enzimele nu se pot fabrica sintetic. Aceste produse sunt utilizate in primul rand ca sa ajute digestia completa a alimentelor, in special a proteinelor.  Daca proteinele nu sunt complet digerate, ele pot ajunge in sange prin peretii intestinelor, impreuna cu alti nutrienti nedigerati. Acest lucru poate duce la reactii alergice de la cele mai usoare pana la cele severe, gravitatea lor depinzand de sistemul imunitar care incearca sa neutralizeze aceste particule nedigerate.

Cercetarile au evidentiat o scadere a capacitatii organismului de a produce  enzime pe masura ce imbatranim, in acelasi timp scade si absorbtia nutrientilor cu efecte distrugatoare asupra tesuturilor si a sanatatii in general. Prin suplimente enzimatice va asigurati ca oferiti in continuare organismului intreaga valoare nutritionala a alimentelor. Suplimentele cu enzime digestive vor fi luate dupa masa, cu exceptia cazului in care mancati produse preparate si procesate, situatie in care este mai bine sa le luati in timpul mesei.
Contraindicatii: enzimele sunt sigure, neavand nici un fel de efecte secundare.