Familia flavonoizilor contine peste 6000 de subgrupe, fiind cea mai mare clasa de fitonutrienti cunoscuti pana in prezent. Pe langa capacitatea de a distruge radicalii liberi, flavonozii au proprietati antiinflamatoare, anti-diabetice, anti-cancerigene si neuroprotectoare. Iata cei mai comuni flavonoizi:

 

  • Antocianinele:

Cu cel putin 600 de tipuri de antioxidanti doar in aceasta categorie, antocianinele (si antociandinele lipsite de zahar) sunt responsabile pentru culorile rosie, albastra si violet din fructe si legume. Pe langa proprietatile antioxidante, studiile efectuate asupra antocianidelor arata ca acesti nutrienti pot lupta impotriva mai multor forme de cancer, precum si impotriva bolilor cardiovasculare si a obezitatii. Alimentele bogate in antocianide includ fructele de padure, strugurii, prunele, coacazele negre, ciresele, varza rosie si vinetele.

 

  • Flavonolii:

Aceasta sub-grupa contine 4 substante importante: quercetina, miricetina, isorhamnetin si kaempferol. Consumul acestor flavonoli a fost asociat cu o imbunatatire a performantelor mentale si fizice, si un risc redus de mortalitate pe fondul afectiunilor inimii. Flavonolii se gasesc in mere, ceapa, kale, broccoli, fructe de padure si in ceaiurile verde si negru.

 

  • Flavanolii:

Catehinele se numara printre membrii subgrupului flavanolilor, fiind intalnite in cantitati mari in ceaiul alb, ceaiul verde si ceaiul oolong, precum si in pudra de cacao. Studiile efectuate asupra consumului de catehine au aratat ca ceaiul ajuta la reducerea masei corporale la barbati, iar consumul de ciocolata imbunatateste activitatea cerebrala.

 

  • Izoflavonele:

Actionand ca fitoestrogen (o sursa naturala de estrogen care produce activitate hormonala in organism), se crede despre izoflavone ca au efecte benefice asupra receptorilor de estrogen din oase, ficat, creier si inima. Prezente in boabele de soia, in alimentele pe baza de soia si leguminoase, izoflavonele pot contribui la reducerea riscului de recurenta in cazul persoanelor care au invins cancerul mamar, imbunatatesc densitatea osoasa, atenueaza o parte a simptomelor menopauzei si stimuleaza sanatatea cognitiva atat la femei, cat si la barbati.

 

  • Flavonele:

Un alt flavonoid important cu puternice proprietati antioxidante, flavonele includ luteolina, chrysin, apigenin si baicalein. Flavonele si-au demonstrat capacitatea antitumorala si antiinflamatoare si se gasesc in alimente precum patrunjelul, ardeiul iute, telina si cimbrul.